Äventyret Europa, del 4 – Brexit, Trump, SD och dumheten med utgångspunkt hos Robert Musil

Ur avsnittet: 

Visst är mänsklighetens historia fylld av idioti, men de senaste åtta månaderna präglas ändå av ett så uppenbart bondfångeri att man måste undra hur det står till i huvudet på Europas och Nordamerikas väljare. Nigel Farage som duperar engelsmännen att lämna EU och sedan lämnar över ansvaret för genomförandet till någon annan. Donald Trump som är mer intresserad av sitt Twitterkonto än av att leda världens viktigaste nation. 

Hur kan vuxna människor vara så lättlurade? Hur kan vi, även i Sverige, välja fram politiker till parlament och makt som helt saknar vilja och förmåga att ta ansvar, visa förnuftigt ledarskap och söka överbrygga motsättningar? Ja, som inte ens är intresserade av det. Som snarare ser det som sin uppgift att rasera institutioner, skapa konflikt mellan grupper och härska, inte genom argument, utan genom sitt självlysande Ego. Hur kan vi ens tro att någonting gott kan komma ur detta? Trump sägs leverera det hans väljare vill ha, men det är än så länge inget annat än kaos och uppblåst poserande som levereras. 

Vad är det som har hänt oss människor i Väst? Medvetet tycks vi välja det vi innerst inne vet inte är bra för oss. Som om vi inte längre orkar med saklighet, empati och konstruktivitet. Vi längtar efter det enkla, onyanserade och enfaldiga. Vi är trötta på kontinuiteten och bejakar oberäkneligheten, trötta på konsensus och kompromisser och bejakar konfrontationen. Fast vi alla vet att det inte fungerar. Det enda vi möjligen får utlopp för är vår blinda frustration och vad ger egentligen det oss?

Det är som om en kollektiv dumhet har drabbat oss. Och det är om den slags dumhet dagens poddavsnitt ska handla. 

 

Share | Download(Loading)

Episodes Date

Load more