Äventyret Europa, del 1 – Reflektioner utifrån Zygmunt Baumans bok “Europa : ett oavslutat äventyr”

Välkomna till första avsnittet i Podcasten Äventyret Europa som jag, Jakob Sverker, driver. 

I Äventyret Europa undersöker jag vår kontinent ur ett historiskt, politiskt och kulturellt perspektiv för att förstå var vi européer befinner oss och vartåt det bär hän. Podcasten är ett komplement till den romantrilogi, Europatrilogin, som jag skriver och ger ut.

I slutet av varje poddavsnitt går Europatrilogin som följetång. Vi börjar idag med prologen till första delen, Berättelsens ängel. Det är Anne Persson som läser och producent är Whipmedia. 

Ur dagens avsnitt:

"Vi européer har alltså varit äventyrare på jakt efter att upptäcka världen i närmare tvåtusen år. Våra ambitioner har varit utåtriktade och vi har fört oss själva och vår civilisation till jordens alla hörn. Men något har hänt de senaste årtiondena. Vi har börjat vända oss inåt och hamna på defensiven. Istället för att vara nyfikna har vi blivit vaksamma, istället för att ha självförtroende känner vi oss hotade. Bauman skriver: 'Europa håller på att bli gråhårigt i en värld som blir allt yngre för varje år som går: demograferna säger att antalet européer under 20 kommer att sjunka med 11 procent under innevarande decennium, medan antalet över 60 kommer att öka med hälften.'" 

Share | Download(Loading)

Episodes Date

Load more